Пет администрации вече обменят е-документи

Министър Ивайло Московски и зам.министър Валери Борисов демонстрираха електронния обмен на документи между администрациите, в присъствието на премиера Бойко Борисов

Пет държавни администрации започнаха от днес електронен обмен на документи. Старт на новата система дадоха премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Системите за документооборот в МТИТС, МВнР, МИЕТ, Агенция „Пътна инфраструктура” и ДП „Ръководство въздушно движение” вече изпращат и получават документи по електронен път. Свързаните администрации ползват една и съща документна система.

Електронният обмен на документи ще спести време, ще повиши ефективността на администрацията и ще намали разходите на ведомствата, каза министър Московки, като подчерта, че това е една от първите сериозни стъпки за наваксване на изоставането от последните години в областта на електронното управление.

Министърът даде пример с документооборотната система на МТИТС. От въвеждането й през 2003 година досега, в нея са обработени над 370 000 документа. От януари до 1 декември 2011 г. в системата са постъпили 48 366 броя документи. След старта на електронния обмен с други администрации, само МТИТС ще спести най-малко 300 000 лв. годишно за куриери, които носят на ръка хартиени документи.

Коментари по темата: „Пет администрации вече обменят е-документи”

добавете коментар...

  1. да да

    Вервайте

Коментар