webOS става отворена платформа

HP внесе яснота за бъдещето на мобилната платформа webOS. Компанията от Пало Алто обяви, че ще отвори изходния код на системата за свободен достъп.

Решението за съдбата на webOS се очакваше с интерес от индустрията и анализаторите, след като по-рано тази година HP прекрати разработките на устройства с мобилната платформа.

С отварянето на webOS всяка компания ще може да произвежда устройства на нейна база. Самата HP възнамерява да се откаже от поддръжка на системата и разработка на устройства с webOS. Не е изключено обаче HP да пусне през следващата година таблет на база webOS.

Наблюдателите на пазара оценяват позитивно решението на HP. Някои считат, че webOS може да стане алтернатива за компании като HTC и с времето да отнеме дял от Android и iOS.

Чуват се обаче и мнения, че webOS ще последва съдбата на Symbian, която също е отворена, но не привлече интерес от странични производители. Устройства със Symbian предлага само Nokia, но и финландската компания постепенно ще изостави платформата за сметка на Windows Phone.

Коментари по темата: „webOS става отворена платформа”

добавете коментар...

  1. Киро

    Да, вярно е това дето го казва колегата, даже Google унищожи някои Java API-та с отворен код, като ги направи платени. На първо място това стана с Java Translator API, което предизвика небивал скандал сред разработчиците с отворен код. От тук нататък всяка компания и всеки програмист ще се замислят доста преди да позват какъвто и да е техен софтуер, код или интерфейс.

  2. емо

    webOS е много добра платформа и представлява една завършена система за разлика от Андроид който представлява една парцалена дреха с безброй кръпки сглобен от овехтели технологии на поне 19 компании. Андроид не е по далеч от китайските Java незнайни OS и няма нищо общо със симбиан, microsoft та дори и linux въпреки че ползва негов кернел за който от гугъл не е написали и 1 ред. Пазарът не следва логиката и принципа на стадото.

Коментар