Сименс чества годишнина на основателя си

На 13 декември се навършват 195 години от рождението на Вернер фон Сименс – световноизвестния германски инженер и изобретател на технически уреди и технологии, съобщиха от компанията, носеща неговото име.


Вернер фон Сименс помага за превръщане на Германия от изостанала земеделска страна във водеща инудстриална държава

Вернер фон Сименс е роден на 13 декември 1816 г. край Хановер. Живее и работи в епоха, маркирана от революционни промени във всички сфери на живота. Най-значимите му изобретения са динамо-машината, технологията за полагане на морски и океански кабели, технологията за галванично позлатяване и посребряване, точковият телеграф.

Освен гениален конструктор Сименс е и превъзходен организатор на производство. Заедно със специалиста по механика Йохан Халске през 1847 г. основава днешната компания Сиеменс, която започва да произвежда цяла гама изделия, създадени от основателя си. Вернер фон Сименс въвежда за първи път серийното производство.

Сименс е пионер и в социалната политика към работниците. Той създава добри условия на труд, ограничен работен ден и първите пенсионни фондове.

Като предприемач с ясна визия и изобретател, Вернер фон Сименс спомага за превръщане на Германия от изостанала земеделска страна в една от водещите индустриални държави в света. Удостоен с благородническата титла „Фон” за достижения в областта на техниката. Умира в Берлин на 6 декември 1892 г.

За себе си Сименс пише: „Животът ми беше низ от усилия, които почти винаги бяха успешни”. След смъртта му в негова чест единицата за електрическа проводимост в SI система е наречена Сименс (S).

Коментар