Предстои изграждане на ИТ система за психично болните

Предстои изграждане на ИТ система за психично болните
Проектът е в рамките на Инициатива за социално сближаване на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа 
04/05/2006
Проектът за информационна система за хората с психически нарушения навлиза във втори етап на реализация, съобщават от здравното министерство. Днес в София започна съвместен технически семинар по проектите „Психично здраве” и „Информационни системи”, осъществявани в рамките на Инициативата за социално сближаване на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. Форумът се провежда в хотел „Копитото” и ще продължи до събота.
ИТ проектът предвижда създаване на регионални мрежи и системи за събиране и обмен на социална и здравна информация. Проектът обхваща 8 страни от региона, като регионален координатор е България. Той ще се осъществи в два компонента, всеки от които с продължителност по една година. Първият компонент, резултатите по който ще бъдат отчетени на семинара в София, се финансира в рамките на 180 000 евро, осигурени от Гърция, Световната здравна организация и фондация „Отворено общество”.
Семинарът ще обсъди критериите за идентифициране на групите, които са в риск от социално изключване, и ще обобщи съществуващите системи за събиране и анализ на психично-здравна информация въз основа на проведените национални изследвания. Ще бъдат представени първият регионален доклад за информационните системи в Югоизточна Европа и концепцията за информационната система и логиката на софтуера.
Информационната система за хората с психически нарушения, които поради своето заболяване са изложени на риск от социална изолация, предстои да бъде изградена в рамките на втория компонент по проекта. Тя ще служи като практически инструмент при вземането на решения на регионално, национално и локално ниво.
Проектът за психично здраве в Югоизточна Европа е насочен към укрепване на социалното сближаване чрез подобряване на психиатричната помощ в страните от региона. В рамките на програмата у нас бе пуснат пилотен проект за нов модел на психично-здравно обслужване – дневен център за психично здраве в Благоевград.

рубрика: Uncategorized

Коментар