Датска банка: Microsoft ще купи част от Nokia

Водеща датска банка очаква Microsoft да купи поделението за смартфони на Nokia. Сделката ще се осъществи през първата половина на 2012 г., пише финландското издание Taloussanomat, позовавайки се на източници от Danske Bank.

Откакто оглави Nokia, Стивън Елоп постоянно е подизиран, че подготвя сделка за поглъщане на компанията от бившия си работодател Microsoft

Nokia ще остане самостоятелна компания и е възможно да продължи да пуска телефони на база Symbian, твърди изданието. Веднага след публикацията официален представител на Nokia опроверга подобни намерения на компанията.

Слухове за поглъщане на Nokia от Microsoft датират от близо година. Двете компании подписаха в началото на 2011-та стратегическо споразумение, по силата на което Nokia залага на Windows Phone като основна смартфон платформа. Освен това CEO-то на Nokia Стивън Елоп е бивш служител на Microsoft и много често е обвиняван, че подготвя почвата за сделка с Редмънт.

В момента пазарната капитализация на финландската компания се оценява на $19 млрд. Евентуално поглъщане на подразделението за производство на смартфони ще струва на Microsoft по-малка сума.

Коментар