Отпускат 50 млн. евро за технологичен парк

С 50 млн. евро по Оперативна програма Конкурентоспособност ще бъде изграден технологичен парк. На едно място ще бъдат събрани научните разработки с потенциал за пазарна реализация, бизнесът, който има нужда от тях, и финансиращите институции, които ще подпомогнат този процес, съобщи МИЕТ.

 

Друга промяна в ОП "Конкурентоспособност", одобрена от комитета за наблюдение, дава възможност от следващата година бенефициентите по иновационни схеми от програмата да могат да ползват финансиране за доразработка и внедряване на закупени иновации. Досега програмата финансираше внедряването единствено на собствени иновационни решения.

150 млн. евро от програмата ще бъдат пренасочени през следващата година от институционални бенефициенти и от изграждане на мрежа за консултантски услуги директно в помощ на бизнеса. Със средствата ще бъде създаден нов финансов продукт за нисколихвени кредити за малките и средните предприятия в размер на 300 млн. евро.

Половината от тези средства ще бъдат предоставени от оперативната програма при нулева лихва и още толкова – от участващите в схемата търговски банки при пазарната лихва. Комбинирането на двата вида финансов ресурс ще позволи съществено намаляване на лихвените равнища по заемите, посочиха от МИЕТ.

по темата: „Отпускат 50 млн. евро за технологичен парк”

добавете коментар...

  1. ATILA

    НЕ МОЖАХА ЛИ ДА РАЗБЕРАТ ТИЯ ТАПАНАРИ ЧЕ ИМЕННО БАНКОВИТЕ КРЕДИТИ СЪСИПВАТ ФИРМИТЕ.
    ЕВРЕИТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ КРЕДИТИРАНЕТО ИЛИ ДРУГОЯЧЕ КАЗАНО ЛИХВАРСТВОТО, ЗА СВОЕ СОБСТВЕНО ЗАБОГАТЯВАНЕ, А НЕ ЗА ДА ЗАБОГАТЯВА ТОЗИ, КОЙТО ВЗЕМА КРЕДИТА.
    ДОКОГА ЩЕ НИ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ – ДНЕС ВСЕКИ СИ МИСЛИ ЧЕ КАТО ИМА ПАРИ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СВЪРШИ.
    ТОВА Е ЛЪЖА И ИЗМАМА – ПАРИ ИМА, НО ВЕЧЕ НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ. ВСИЧКИ ИСКАТ ДА СА ТАРИКАТИ, ЧИНОВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ.
    А КОЙ ЩЕ ХРАНИ ТАЗИ МЪРЗЕЛИВА ПАПЛАЧ ???

Коментар