Антипиратската кампания дава резултат

В рамките на превантивната кампания на Министерството на културата в последните две години над 15 000 български стопански субекта са получили разяснителни писма относно правния режим и спецификите при използването на софтуерни продукти.

Кампанията, инициирана от Съвета за защита на интелектуалната собственост (СЗИС) към Министъра на културата, съвместно със Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), в голяма степен доведе до отчетения спад с 2 пункта на нивото на софтуерното пиратство у нас, е изводът от среща-дискусия между представители на СИБС, Международната академия за обучение по киберразследвания, Министерство на културата и ГДБОП.

Въпреки положените усилия за разкриване и противодействие на софтуерните престъпления и нарушения в България, както и за гарантиране на киберсигурността и безопасността на децата в интернет, ефективността на предприеманите действия е силно нарушена от недостатъчния административен капацитет на двете ведомства, смятат участниците в срещата.

Проблем са също така някои външни фактори, свързани с функционирането на съдебната система, която в голяма част от случаите не успява да доведе до успешен край инициираните въз основа на извършените проверки наказателни производства. Трудностите при водене на анти-пиратска политика обаче не са чужди за никоя страна, заяви Евгени Данилов, мениджър “Бизнес развитие“ за Централна и Източна  Европа в Майкрософт, като представител на една от водещите компании, членуващи в СИБС.

по темата: „Антипиратската кампания дава резултат”

добавете коментар...

  1. :)

    Наскоро Европейският съд се изказа относно пиратството и торентите недвусмислено, но тука продължаваме да тълкуваме както дявола евангелието…щото има местни структури които никой не питат и с никой не се съобразяват 🙂

    Как беше…Бог високо, цар далеко

  2. f

    Образовайте качествено хората как да използват свободен софтуер и чак тогава ще повярвам че тези “анти-пиратски“ кампании не обслужват частни и корпоративни интереси.

  3. Наблюдател

    Пиратската също – в Германия Пиратската партия стана сериозна политическа сила 🙂

Коментар