RIM гасне, съветват я да се продаде

Студен душ заля акционерите в RIM. През третото тримесечие приходите на компанията паднаха с 6% спрямо същия период на миналата година до 5,2 млрд. долара.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Пияни служители на RIM се бият в самолет
Бизнесът минава от BlackBerry на iPhone
Vodafone може да погълне RIM
RIM отрече бягство от пазара на таблети
PlayBook завлича RIM към пропастта
Китайски телеком може да погълне RIM

Акциите на канадския производител на смартфони поевтиняха със 7%, а чистата печалба пада 3,5 пъти – от $911 млн. на $265 млн.

В периода септември-ноември RIM е продала 14,1 млн. смартфона BlackBerry и 150 хиляди таблета BlackBerry PlayBook. Но докато при смартфоните се наблюдава лек спад, то бизнесът с таблети е истинска катастрофа за RIM и главна причина за лошите финансови резултати на компанията.

Не са оптимистични и прогнозите за четвъртото тримесечие. RIM планира да продаде само 11-12 млн. BlackBerry за периода. Освен това компанията отлага пускането на устройства с операционна система BlackBerry 10 от началото на 2012 г. за втората половина.

Един от основните инвеститори в компанията – Jaguar Financial Corp. счита, че RIM трябва да продаде подразделението си за смартфони и да се съсредоточи в предлагането на услуги и монетизиране на патентното портфолио.

Коментар