ISO се опитва да внесе ред в бизнеса с принтерни консумативи

Група от водещи производители на принтери, между които Hewlett–Packard, Canon и Kodak, обяви, че подкрепя наскоро публикувания ISO стандарт за тестване на консумативи. Спецификацията ISO/IEC 24711:2006, която предстои да бъде усвоена от индустрията, определя как трябва да бъдат тествани мастилата и тонерите за мастилено-струйните принтери и устройствата „всичко в едно”.

Стандартът дефинира колко на брой касетки трябва да се тестват, за да се определи средната продължителност на живота им. Освен това спецификацията определя какво трябва да представлява един стандартен тестов документ (принтиране на пет страници с настройки по подразбиране) и видът на машината, на която да се тестват картриджите.

Според наблюдателите на пазара, отдавна е имало нужда от такава стандартизация. Експертите обаче не са сигурни дали тя ще бъде усетена от потребителите.

Понастоящем всеки производител прилага свои собствени стандарти за определяне на живота на картриджа, коментират анализатори от Info Trend, цитирани от CNET. Това затруднява потребителите, когато им се наложи да избират принтер или картридж.

Съобщението за новия стандарт съвпадна с пускането от Kodak на нова линия мастилено-струйни принтери, за които фирмата твърди, че ще предлагат консуматив с мастило на цена с 50% по-ниска от тази на конкурентите. Не закъсняха и критиките към Kodak. Опонентите твърдят, че макар и Kodak да обявява колко милилитра мастило слага в картрдижа, ще бъде трудно да се определи дали нейните твърдения за по-евтин консуматив са верни.

Членове на индустриалната група, която поддържа новия ISO стандарт, са големите в индустрията като HP, Epson, Canon, IBM, Lexmark, Kodak, Okidata, Dell, Pitney Bowes, QualityLogic, Ricoh, Spencer Lab. Засега не е ясно кога тези компании смятат да въведат стандарта или кога потребителите могат да очакват да видят на опаковката на консуматива оценка от ISO.

Анализаторите са по-скоро скептични, че потребителите ще усетят разликата. По–скоро стандартът ще се отрази на индустрията, като засили честността в конкуренцията, смята анализатор от компанията Lyra. Възприемането на стандарта ISO ще постави в еднакви условия производителите, що се отнася до сравнение в спецификациите.

Принтерните консумативи влязоха във фокуса на вниманието тези дни, след като Kodak обяви новия си подход за по-евтин печат. Новината отново постави за дискусии проблемния въпрос за „цената на страница”. Всеки производител обаче има свое собствено твърдение по въпроса и е много трудно да се определи реална цена, която да е ориентир за потребителя.

Коментар