Google вещае видео апокалипсис в Интернет

Ръстът на популярността на видеообмена и сайтове като YouTube в скоро време може да намали пропускателната способност на Интернет и да затрудни развитието на глобалната мрежа, писа в събота британския вестник The Guardian.

Изданието цитира мнението на експерта по ТВ технологии в Интернет гиганта Google Винсент Дуро. По неговите думи, инфраструктурата на глобалната мрежа „не е разтегателна“ и растящата популярност на обмена на големи файлове може сериозно да ограничи пропускателната способност на съществуващите канали. Големите доставчици на съдържание няма да могат да предоставят онова качество на услугите, което се очаква от техните клиенти.

Потребители от цял свят вече използват сайтове като YouTube, за да гледат видео онлайн, но обменът на подобни файлове увеличава неимоверно трафика в Интернет. Неволен виновник за сериозни задръствания на Интернет трафика е BitTorrent – технология, която вече се използва от милиони хора за изтегляне на висококачествено видео в мрежата.

Мнозина свалят от торентите на собствените си компютри епизоди от популярни американски телевизионни сериали от рода на „Изгубени“ или записи на концерти. Това не винаги се харесва на Холивуд, тъй като много от филмите се разпространяват нелегално.

Създателите на технологията планират до края на месеца да пуснат един легитимен сайт за сваляне на филми, съвместно с някои големи филмови студия. BitTorrent се надява да привлече масовите потребители с новата система, която ще им позволява да изтеглят срещу заплащане атрактивни заглавия като „Мисията невъзможна 3“.

Изследване показва, че системи като BitTorrent са отговорни за повече от 50% от трафика в Интернет. Някои експерти се страхуват, че без подходящи инвестиции, услугите за видеообмен могат да задръстят Интернет и да блокират трафика в големи участъци от мрежата.

Коментар