Google дари солидна сума на Wikipedia

Съоснователят на Google Сергей Брин и неговата съпруга Ан Войжицки дариха 500 хиляди долара на Wikimedia Foundation – организацията, която поддържа световната енциклопедия Wikipedia и свързаните с нея портали.

Съоснователят на Google Сергей Брин е един от основните дарители на Wikipedia

Дарението се прави чрез фонда Brin Wojcicki Foundation, създаден от Брин и още 23 съучредители. Google редовно помага на Wikipedia. През 2010 г. сумарната помощ от интернет гиганта за енцикопледията възлезе на 2 милиона долара.

Всяка година Wikimedia провежда акции за събиране на средства за поддръжка и развитие на своите обществено значими проекти. Обикновено това става чрез обръщение на основателя на енциклопедията Джими Уолъс.

Google и Wikimedia имат допирни точки в различни направления. Така например, Google предоставя на Wikipedia инструменти за превод на статии на източни езици. Двете страни са съмишленици и в протеста срещу въвеждането на новия закон за защита правата на интелектуалната собственост в интернет (SOPA).

Уикипедия стартира преди десет години с цел да се наложи като открит източник на научно-познавателна информация. В момента тя включва десетки милиони статии, написани на над 270 езика. Според Уолъс, глобалният обмен на качествена информация може да се противопостави на политическия принцип “разделяй и владей”, който поражда нищета и невежество.

Подобно на “Гугъл”, “Уикипедия” се е превърнала в самостоятелна дума с конкретно значение и така е навлязла в общия ни речник. Милиони хора всеки ден отиват в Уикипедия, за да четат, проверяват или просто да правят бързи справки.

Създателите на Уикипедия смятат, че ключът към нейния успех е в това, че всеки може да редактира всяка статия. Това очевидно представлява потенциален проблем, особено ако редакторите нямат съответните познания, но на практика се оказва, че обществото на редакторите на тази енциклопедия е много ефективно в процеса на самонаблюдение и самокоригиране.

Уикипедия се управлява от Wikimedia Foundation, благотворителна организация с нестопанска цел, учредена през 2003 г., която е изцяло подкрепена от дарения.

Коментари по темата: „Google дари солидна сума на Wikipedia”

добавете коментар...

  1. Антон

    Сергей Брин и съпругата му Ан Войжицки подпомогнаха с 300 милиона долара световната енциклопедия

    300 милиона долара?

  2. edit

    500 хиляди, извинете 🙂

Коментар