Повечето ученици искат да следват в чужбина

Над 60% от учениците в България са избрали да се обучават в чуждестранни университети, като най-привлекателни са американските и европейските учебни заведения. Това показват резултатите от анкета на Samsung сред 1278 ученици от 11 гимназии в три български града.

Младите хора имат най-много интереси в областта на комуникациите и маркетинга (24%), икономиката (22%), IT/инженерните специалности (17%), хуманитарните науки (16%) и медицината (8%).

По отношение на категоричността на избора за бъдещо професионално поприще, резултатите сочат, че 45% от отговорилите се двоумят, 33% са уверени в решението си, а 17% все още не са оформили крайното си решение.

Според отговорите на учениците, влиянието на обучението в училище все още е важен фактор при взимане на решение за професионално развитие, като 45% от тях признават важната роля на училището.

Анкетата се проведе в рамките на кампанията Trends of Tommorow, част от която е и и стажантската програма на Samsung, организирана съвместно с нейни партньори като Leo Burnett.

Коментар