Фонд за подкрепа на млади учени ще има и през 2012

Академиците и член-кореспондентите, които даряват средства от своите пожизнени възнаграждения за Фонда за подпомагане на младите учени от БАН, решиха на свое събрание да продължат помощта и през 2012-та година.

Фондът за подкрепа на младите учени беше създаден преди година от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН. В него те отделят около 25% от пожизнените си възнаграждения.

През 2011-та година около 350 млади учени, на възраст до 35 години, които имат научни резултати – публикации, патенти, изобретения, получиха между 80 и 100 лв. на месец, уточни БАН.

Същевременно, събранието прие промени в правилника за избор на академици и член-кореспонденти. Кандидатите за степените "академик" и "член-кореспондент" вече трябва да имат задължително научна степен "д-р на науките". Освен това към датата на кандидатстване член- кореспондентите не трябва да са в пенсионна възраст.

Чрез промяна на процедурните срокове за подаване на документи, процедурата за избор на нови членове се съкращава с 2 месеца. Етапите за избор на нови членове се променят от три на два. В списъка на институциите, с право да номинират академици и член-кореспонденти, се включва и УС на Селскостопанската академия.

Коментар