Пет ключови предимства на системите за домашна автоматизация

Защо да се прибираме в тъмен дом, когато осветителните тела могат да се включват автоматично при отваряне на вратата? Защо да влизаме в гореща или студена стая, когато можем да се насладим на комфорта, къщата ни да очаква нашето пристигане и да създава температура, подходяща за нас, точно преди да се приберем?

Системите за домашна автоматизация се превръщат в един от бързо развиващите се технологични сегменти през последните месеци, а интеграцията им с мобилните комуникации и налагането на концепцията „mobile home“ (мобилен дом) са в основата на прогнозите за още по-бързото им развитие през следващата година.

И все пак, на какво се дължи повишаващият се интерес към технологиите за интелигентен дом? Според Димитър Христов, собственик на българската фирма за домашна автоматизация Ambitio, съществуват пет ключови предимства на този вид системи, които са в основата на нарастващото търсене. Основаната от него компания е сред първите у нас, които предлагат интеграция на редица домашни системи със смартфони и таблети. Ето и петте двигателя на този нов сегмент, според Димитър Христов:

Удобство

Автоматизирането на рутинни дейности в дома, като изключването на светлините, превключването на термостата на икономичен режим, включването на алармената система спестяват усилията на обитателите и повишават техния комфорт. Те могат да програмират предварително различни цялостни режими – например „романтичен“, „работен“ – и само с едно докосване на дисплея на своя смартфон или таблет, целият дом да се промени. Още с влизането на половинката в помещението например, може да се задейства романтичният режим със затъмнени светлини, спуснати щори, изключен телефон и пуканки от микровълновата.

Сигурност

Домашната автоматизация повишава сигурността в дома на няколко нива. Тя подобрява контрола на достъпа, позволява собствениците да наблюдават отдалечено случващото се в къщата им от всяка точка на света през своето мобилно устройство. Освен това при различни събития и индикации за проблем, може не само да се изпрати съобщене директно на мобилния телефон, а и да предприеме конкретни действия, които да предотвратят съответния проблем.

Спестяване на време

Системите за интелигентен дом, предлагани от Ambitio, се изплащат много скоро след закупуването си, тъй като оптимизират времето и подобряват ефективността и концентрацията на своите собственици. Домът се превръща в универсален интелигентен помощник, който се съобразява с желанията на своите стопани, научава техните ежедневни навици и ги отменя в рутинните задължения. За активните хора времето е ключов ресурс и домашната автоматизация предлага десетки възможности за неговото оптимизиране.

Спестяване на пари

Системите от типа „интелигентен дом“ спестяват енергия, тъй като те могат да регулират светлината, отоплението и редица други електроуреди. Това позволява включването им единствено, когато са необходими и автоматичното им изключване през останалото време.

Екология

По-високата енергийна ефективност не само намалява разходите на домакинствата, използващи домашна автоматизация, а също и техния отпечатък върху околната среда. Този вид системи позволяват да изразходваме енергия само когато това наистина е необходимо и да скъсаме с консуматорските традиции на осветителни тела и електроуреди, оставени ненужно включени с часове.

Коментар