Обрат: Google позлатява Mozilla

Google ще налее над 1 милиард долара в Mozilla, разработчика на Firefox. По-рано тази седмица двете компании подновиха споразумението си, по силата на което Google е търсачка по подразбиране във Firefox, а в замяна интернет гигантът подпомага финансово Mozilla.

AllThingsD.com разкрива подробности за сделката, които не бяха обявени официално. В рамките на тригодишен период Google ще изплати на Mozilla над един милиард долара, твърди изданието.

Мнозина анализатори очакваха редуциране на помощта от Google за Mozilla, предвид, че лидерът в търсенето успешно наложи собствения си браузър Chrome, който вече е популярен колкото Firefox. Чуха се и крайни мнения, че Google няма да поднови изтеклото през ноември споразумение с Mozilla, докато двете компании бавеха преподписването.

Истинската причина за проточилите се близо месец преговори обаче е друга, според All Things Digital. Твърди се, че Mozilla е получила много изгодни предложения от Microsoft и Yahoo да направи тяхната търсачка по подразбиране, което е довело до обрат в преговорите.

За да запази привилегированата си позиция, Google е увеличил размера на финансовата подкрепа за Mozilla до $300 млн. годишно през 2012 г., което е три пъти повече отколкото досега. За тригодишния период сумата ще надвиши 1 милиард долара.

Коментари по темата: „Обрат: Google позлатява Mozilla”

добавете коментар...

  1. Spasov

    Microsoft е единствения конкурент на Google. Mozilla не е конкурент, не е пречка. Mozilla е никой без парите на Google. Mozilla e средството, което Google използва, за да стане по-голям от Microsoft и да спечели браузърната война.

  2. VVV

    Все пак основния противник е ИЕ, нали? Освен това Хром няма функционалност да работи със сертификати на смарткарти, което го прави неприложим за някои бизнес потребители.

  3. AAA

    Когато събереш процентите на Mozilla и Chrome е повече отколкото само на Chrome :)? Нали?

Коментар