Apple патентова захранвания с водород

Apple патентова две технологии за горивни елементи, които могат да заменят обикновените батерии в лаптопи, таблети, смартфони и други портативни устройства.

Новите захранвания ще ползват възобновяеми енергийни източници, в частност водород, съобщи AppleInsider.com. Горивните елементи ще позволят направата на по-компактни и леки устройства.

Твърди се, че „водородните” таблети и смартфони ще могат да работят няколко дена и дори цяла седмица с едно зареждане с гориво.

Засега няма информация за плановете на Apple за производство на подобни продукти. Компанията от Купертино, както и останалите големи играчи от ИТ сектора патентоват голям брой технологии, но само една малка част от тях намират пазарна реализация.

Горивните клетки не са непозната технология за мобилните компютри. Лаптоп с подобно захранване лансира прeди време японската компания Toshiba.

Коментари по темата: „Apple патентова захранвания с водород”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Вярно е, че Apple просто искат да спънат две от направленията в разработката на горивните клетки. Но това едва ли е важно, имайки пред вид мнооогото други технологии за горивни клетки, които са не по-лоши от тези на Apple и не са патентовани от Apple.
    Относно това за възобновяеми енергийни източници е … как да се изразя най-меко??? Не съм чувал за GSM-и и лаптопи, които да работят на нафта или мазут!

  2. пп

    Така е. Епъл са подли мижатурки, спъващи прогреса. Единствените, които сериозно работят по въпросите на евтината и дори безплатна енергия са Гугъл(говорим за компании от конкретен бранш). За да печелят пари Епъл са готови да унищожават всичко по пътя си.

  3. веи

    до анонимно
    – сегашните устройства работят на ток, който все още се произвежда например от въглищни централи.
    – по същия начин се оспорва екологичността на електрическите коли, защото е важно откъде идва тока

  4. any

    Кви бариери те гонят, патентова се определена технология. За последното, разкарай си бозавото пц, инвестирай в оригинала и ще бъдеш с продукт без конкуренция.

  5. Наблюдател

    Патентова означава само, че Ейпъл слага преграда за разработката на такива устройства, а не че разработва такива. По-евтино е да регистрираш баражен патент и да живуркаш в статуквото, вместо да инвестираш в конкурентна борба.

Коментар