Thunderbolt скоро ще стане масова технология

Технологията Intel Thunderbolt ще стане широко достъпна от април следващата година. Няколко играчи от РС пазара вече подготвят дънни платки, лаптопи и настолни компютри с поддръжка на Thunderbolt – интерфейс, който конкурира USB, съобщи digitimes.com.

За да ускори стандартизирането на технологията, Intel работи в тясно партньорство с Apple. В момента компанията от Купертино е единственият доставчик на компютри с Thunderbolt.

Търсенето на решения с новата технология обаче нараства, което дава увереност на Intel да предприеме по-широко внедряване.

Thunderbolt поддържа скорост до 10 гигабита в секунда (Gbps). Първоначално индустрията посрещна скептично технологията, тъй като чипът за нея беше доста скъп и освен това конкурира USB 3.0 – стандартно общоприето решение.

Apple първа внедри Thunderbolt в своите монитори и компютри MacBook Pro, iMac, MacBook Air и MacBook Mini, което доведе до ръст в търсенето на технологията.

Очаква се през втората половина на 2012 година решенията на база Thunderbolt да поевтинеят и постепенно новата технология да се утвърди като стандарт за компютрите.

Thunderbolt ще внедрят скоро производители на компютри като Sony и Asus, а Gigabyte ще пусне дънна платка с поддръжка на технологията през април 2012 г., за да не изостане от Asus и ASRock.

Коментари по темата: „Thunderbolt скоро ще стане масова технология”

добавете коментар...

  1. анонимно

    А PCI разширителна платка с такъв куплунг, дали ще има ;).

Коментар