LCD индустрията потуши дело за ценови сговор

Водещи производители на течнокристални панели, сред които Samsung и Sharp, се споразумяха по делото за ценови сговор, водено в Сан Франциско. Компаниите ще платят 539 милиона долара, за да бъдат прекратени няколко съдебни иска, съобщи electronista.com.


Вместо да водят изтощителни съдебни дела, производителите на LCD се споразумяха да платят глоба от $539 млн.
 

Доставчиците бяха обвинени в задкулисно споразумение за повишаване и фиксиране на цените на LCD дисплеите за монитори, лаптопи и телевизори, което според съда ограничава конкуренцията. Сговорът е действал в периода от 1999 до 2006 г., а исковете са подадени от производители на устройства в Калифорния, Флорида, Мичиган, Ню Йорк и още няколко щата.

Компаниите не признават напълно вината си, но са съгласни да платят глоба, за да бъде закрито делото.  Samsung, например, ще плати $240 млн., а Sharp – $115,5 млн. В допълнение, производителите се ангажират да създадат програма за недопускане на монопол на пазара.

Същевременно, три други компании от LCD индустрията – LG, Toshiba и AU Optronics – са отказали да платят глоби за подобни обвинения.

По-рано този месец окръжният съд в Сан Франциско регулира още едно дело, инициирано от купувачи на панели с цел производство на устройства. Искът беше прекратен срещу 388 млн. долара.

Коментар