Пентагонът одобри за ползване Android

Dell ще се възползва от решение на Пентагона, което го прави единствен доставчик на Android устройства

Министерството на отбраната на САЩ разреши на американските военни да ползват смартфони и таблети с операционна система Android. Досега армията имаше достъп само до BlackBerry устройства на канадския производител RIM.

Военните обаче ще могат да ползват Android с редица ограничения. Така например, те ще трябва да купуват само устройства на Dell с Android 2.2, което на практика свежда избора до два продукта – Venue и снетия от масово производство Streak.

В допълнение, на военните се забранява да инсталират приложения от Android Market. Сърфирането в мрежата ще става през прокси-сървър на Пентагона.

Решението на министерството на отбраната е голям успех за Dell, която така си подсигурява сериозен пазар за своите смартфони и таблети. Наскоро американската компания сертифицира Streak за нуждите именно на военните. Изненадващо Motorola не е в играта с Android устройствата, предвид добрите й позиции във военния сектор и факта, че е ориентирана именно към тази платформа. Не е изключено обаче на по-късен етап и нейни устройства с операционната система на Google да бъдат одобрени за ползване от военните.

Коментар