Интернет приложения сменят класическия уеб

Традиционният уеб ще бъде заменен от интернет приложения, прогнозира основателят на анализаторската компания Forrester Research. На конференция LeWeb в Париж Джордж Колони заяви, че класическият модел на интернет е остарял и в близко време напълно ще изчезне в познатия си вид.


Основателят на Forrester Research  Джордж Колони смята, че интернет приложенията ще заменят класическия уеб

По неговите думи, моделите, с които сега се описва работата на интернет – РС-тата и мрежата – ще излязат от употреба. В момента интернет използва твърде неефективно растящите възможности на устройствата за обработка и съхранение на информация, посочва Колони. Преходът към активно използване на приложения ще направи интернет по-удобна и ефективна среда за сметка на обединяване на възможностите на глобалната мрежа и отделните устройства.

Наблюдава се взривен ръст в производителността на мобилните устройства и приложения, докато скоростта на предаване на данни по цифровите мрежи расте по-бавно. С това се обяснява и успехът на онлайн магазини за приложения като App Store, който според Forrester има приходи от $2,2 млрд. и 85% годишен ръст.

Скоро ще се появят мощни облачни услуги, които ще се включат към не по-малко мощни приложения на локални устройства от рода на РС, таблети и сървъри. Подобна архитектура ще стане доминираща в бъдеще, вярва Джордж Колони.

Forrester нарича този модел на функциониране на глобалната мрежата „Интеренет приложения”. Най-добре от тази тенденция се възползва Apple. Но нито тя, нито утвърдените лидери в интернет могат да са спокойни за бъдещето си.

Apple взима твърде много пари за своите приложения в App Store, което може да й причини проблеми в бъдеще. Много компании са недоволни от нейната политика, коментира Колони.

Операционната система Android на Google в момента заема второ място на пазара за приложения след iOS. Скрит фаворит е Amazon, която има големи шансове в бъдеще, според основателя на Forrester. Четвърто място може да си осигури Microsoft, ако развива правилно Windows 8.

Колони не изключва възможността в следващите години Microsoft да преживее ренесанс, по аналогия с гиганти като Intel, IBM и Apple, които имаха подобни периоди в миналото.

Коментар