Нетбуците с два пъти по-бърза графика

Intel започна доставките на процесори за нетбуци и моноблок компютри от ново поколение. Два мобилни и два настолни чипа, известни досега с кодовото име Cedar Trail, подсилват линията енергийноефективни решения Atom с два пъти по-мощна графика.


Новият процесор Cedar Trail ще удвои графичната производителност на нетбуците
 

N2600 и N2800 ще намерят приложение в нетбуци, а D2500 и D2700 са предназначени компютри от типа всичко в едно, при които мониторът и системният блок са в един корпус.

Процесорите включват интегрирано графично ядро Intel Graphics Media Accelerator 3600/3650, поддържат формат Full HD 1080p и възпроизвеждане на видео от Blu-ray дискове с изход през HDMI и DisplayPort.

Добавени са също така технологии Intel Wireless Display и Wireless Music, Smart Connect и Rapid Start. Благодарение на Smart Connect, например, потребителят получава мигновен достъп до интернет веднага щом отвори капака на нетбука, може да чете пощата си и други обновления в режим на изчакване. Rapid Start пък осигурява бързо излизане от този режим.

Intel твърди, че Cedar Trail удвояват графичната производителност, в сравнение с Atom платформата от предишно поколение, снижават с 20% консумацията на енергия и обезпечават до 10 часа автономна работа на нетбука.

Новите процесори ще могат да работят с операционни системи Windows, MeeGo и Tizen. Първи устройства с Cedar Trail се очакват в началото на 2012 г. от Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung и Toshiba.

Коментар