Китай ще прати човек на Луната

Луната отново е в плановете на астронавтите. За първи път китайското правителство признава в официален документ намерението си да изпрати човек на земния спътник.

Публикация в China Daily обобщава космическите успехи на Китай през последните пет години и разкрива близките планове на страната. Досега са постигнати всички заложени цели, вкл. излизане в открития космос, приближаване и скачване.

През следващата година Китай планира да изстреля два космически кораба – Shenzhou 9 и Shenzhou 10, съответно пилотируем и безпилотен, за скачване с космическата лаборатория Tiangong 1. Целта на изследванията е да бъде подготвен полет на човек до Луната.

Новата космическа програма все още няма утвърден график. Първоначално ще бъде отработено меко кацане на безпилотен модул и пускане на луноход за изследване повърхността на Луната. На следващ етап се предвижда взимане и доставка на лунна почва на Земята.

През 2003 г. Китай стана третата страна в света, която изпрати човек в космоса със собствен кораб. Пет години по-късно китайски астронавт се „разходи” в откритото космическо пространство. Очаква се към 2020 г. орбиталната лаборатория Tiangong 1 да бъде преобразувана в пълнофункционална космическа станция.

Коментар