3D технология прочете плоча на 125 години

125-годишната плоча на Александър Бел беше прочетена с помощта на 3D технология

Нова технология позволи възстановяване на записи от грамофонни плочи, съхранявани в продължение на 125 години. Учените от лаборатория Лорънс Бъркли, САЩ са използвали за целта познатата от десетилетия система IRENE/3D.

Възстановен е запис от Александър Бел, считан за изобретател на телефона. Още по негово време е съществувал проблемът с кражба на интелектуална собственост. Бел работел по усъвършенстване на фонографа на Томас Едисън и за да защити изобретенията си, изпращал грамофонни записи в Смитсоновия институт, Вашингтон.

Бел обаче не доставил устройството, на което записите могат да бъдат възпроизведени, и така те останали в нечути в хранилището 125 години, съобщи physorg.com.

С помощта на системата IRENE/3D учените от Лорънс Бъркли извършили триизмерно сканиране на восъчните и стъклени носители. Сканираното изображение било преобразувано в триизмерен компютърен модел с висока резолюция, който е използван за възстановяване на записа.

Учените създали виртуален плейър, с чиято виртуална игла успели да извлекат звука от носителите. На записите те открили гласове, които декламират Шекспир, откъси от различни книги и от пресата. Не е изключено един от тези гласове да е на Александър Бел.

Коментари по темата: „3D технология прочете плоча на 125 години”

добавете коментар...

  1. дъртия

    Пуснете да ги чуем, аз ще го позная!

Коментар