Apple може да разчита на стабилни приходи от Android

Не само Microsoft, но и Apple може да започне да печели сериозно от продажбите на Android устройства, които конкурират Windows Phone и iOS продуктите. Консултантската компания 3LP Advisors очаква по $10 отчисления за Apple от всеки продаден смартфон и таблет с Android.

Подобен сценарий е напълно възможен, ако Apple сключи споразумения с производителите на устройства за ползване на нейни патенти, твърди Кевин Ривет, специалист в областта на интелектуалната собственост.


Стига да поиска, Apple може да печели солидно от продажбите на Android устройства

Евентуална сделка за патентите обаче крие риск за компанията от Купертино – тя може да загуби технологично предимство.

Бившият шеф на Apple, покойният вече Стив Джобс, беше крайно недоволен, че Google ползва в своята платформа Android множество патентовани от Apple технологии. Пред автора на неговата биография – Уолтър Айзъксън, легендарният съосновател и ръководител на Apple казва, че по-скоро би започнал термоядрена война, отколкото да позволи на производители на Android смартфони да ползват технологии на Apple срещу заплащане.

В 18-месечния период преди смъртта на Стив Джобс, юристите на Купертино подадоха искове срещу три от водещите производители на Android устройства – HTC, Samsung и Motorola. Apple успя да наложи забрана на продажбите на таблети Samsung в Германия и забави с няколко месеца излизането на таблети на австралийския пазар.

Времената обаче се променят и сега Apple може да предложи на производителите лицензионни споразумения, след като им показа колко решителна може да бъде в отстояване на интересите си.

Използването на патенти за недопускане на конкуренти на пазара е все едно да поставиш камък в ручея. Потокът от вода обезателно ще намери обходен път. Не е ли по-добре потокът сам да реши накъде да тече?”, коментира Ривет.

Microsoft вече има подписани редица лицензионни споразумения с производители на Android устройства за ползване на нейни патентовани технологии. Според DailyTech, софтуерната компания е сключила договори със Samsung, HTC, Acer, Viewsonic, Wistron, Compal Electronics, Quanta Computer, Onkyo, General Dynamics и Velocity Micro.

Твърди се, че Microsoft контролира над 50% от пазара на Android устройства, като получава доходи от всеки втори смартфон с платформата на Google.

През юли миналата година Microsoft и Samsung се споразумяха за такса в размер на $15 от всяко Android устройство, продадено от корейската компания. Твърди се също така, че HTC плаща на Microsoft по $5 на смартфон с Android. Като цяло, приходите от лицензи на Microsoft са по-високи, отколкото тези от продажби на Windows Phone устройства.

Коментар