Рицарско звание за дизайнера на Apple

Главният дизайнер на Apple, старши вицепрезидентът Джонатан Айв, получи звание Рицар-командор на Ордена на Британската империя и право да се титулува Сър.

Айв бе включен в списъка New Year Honours List 2012 на кралица Елизабет II за заслуги в дизайнерската работа. През 2005 година той бе удостоен със званието командор на Британската империя.

В интервю за BBC Джонатан Айв разкрива, че от детските ги години обича да рисува и да вниква в различните механизми, за да разбере как работят.

След завършване на колежа Newcastle Polytechnic, в момента Нортумбрийски университет, Айв основава заедно със свои приятели дизайнерска агенция Tangerine. Постъпва в Apple през 1992 г., след като неговата агенция разработва дизайн на лаптоп по поръчка на Купертино.

Талантът на Айв е забелязан от Стив Джобс, който, завръщайки се в компанията през 1996 г., го назначава за дизайнер на всички продукти.

Стив Джобс наричал Айв „брат по дух”, става ясно от официалната биография на покойния вече CEO на Apple. Айв има огромна заслуга за успеха на устройства като iPod, iPhone и iPad.

Коментар