Проводник в силиция изтъня до атом

Учени от няколко австралийски университета създадоха проводяща нишка в силициев кристал, която е 10 хиляди пъти по-тънка от човешки косъм. Ширината на проводника е 4 атома, а височината – само 1 атом, съобщи physorg.com.

Специалистите твърдят, че електропроводимостта е същата като на медните аналози, но не зависи от сечението на проводника. Очаква се новата разработка да намери приложение в свръхминиатюрната техника и в бъдещите квантови компютри.

Невероятно е да си види как законът на Ом действа дори в случай, когато се използва фундаментален градивен елемент в природата като атома. Разработката открива пътя към все по-миниатюрни и мощни компютри, коментира ръководителят на екипа Бент Уебер от Университета на Нов Южен Уелс, Сидни.

Все още обаче е трудно да се прогнозира кога разработката ще намери практическо приложение, вкл. в пълноценни квантови компютри, които в момента са само теория, смятат независими специалисти.

Проводникът с един атом височина е създаден чрез вмъкване на фосфорни атоми в силициевия кристал. Нишката е 20 пъти по-малка от най-малките проводници, достъпни в момента. Използвана е технология, известна като сканираща тунелна микроскопия.

Коментари по темата: „Проводник в силиция изтъня до атом”

добавете коментар...

  1. анонимно

    По принцип човешкият косъм се води дебел 0,2 милиметра. Записано в микрометри това е само 200 записано в нанометри това става 200 000. Сега делим на споменатите 10000 пъти и получаваме какво: 20 нанометра!!!
    Процесорите ще се правят и по 10 нанометрови технологии – нали така пише. Освен това това 20 пъти по-тънък от известните до момента проводници – как така??? Има явни грешки в споменатите размери…

Коментар