Nokia купи мобилна платформа

Nokia направи изненадваща покупка. Финландската компания, която предлага телефони със Symbian и Windows Phone, придоби и мобилната платформа на Smarterphone.


Устройства със слаб хардуер се държат като смартфони, благодарение на системата Smarterphone
 

Сделката е потвърдена пред CNET от норвежкия разработчик Smarterphone, но не и официално от Nokia. Операционната система е проектирана така, че да придава смартфон възможности на обикновени телефони с по-слаб хардуер.

Според по-рано публикувана информация, Nokia разработва нова мобилна операционна система Meltemi. Платформата се базира на ядро Linux и е предназначена за евтини телефони.

Не е изключено придобиването на Smarterphone да е свързано с развитие на проекта Meltemi. Засега няма информация за стойността на сделката с норвежкия разработчик.

по темата: „Nokia купи мобилна платформа”

добавете коментар...

  1. Xristo

    Бях голям фен на Нокия и Symbian, но противоречивите им ходове последната година ме накараха да си купя HTC с Android. Не ми се дават пари за операционна система която ту казват, че ще се поддържа, ту, че няма, после се отказват от бранда Simbian и минават към Bella… Както и да е. Надявам се, че знаят какво правят. Просто не ги разбирам и не рискувам с тях.

  2. анонимно

    То май вече клиентите не са важни, а мобилните оператори. Като мобилният оператор ти предложи Nokia мобилен телефон с много изглеждащ изгоден план, тогава купуваш (и то масово се купува тогава)…

  3. User

    Тази година имам странното чувство че Нокиа прави глупост след глупост. Какво пречеше утвърденият Симбиан, че да пуска и телефони с Меего като в същото време изявяват открито сътрудничество с Майкрософт. Сега придобиват нова платформа. Какъв ще е следващият ход няма да е ясно на никого.
    Ако останат с клиенти за в бъдеще ще е учудващо.

Коментар