Винт Сърф: интернет не е неотменно право

Считаният за баща на интернет Винт Сърф заяви, че достъпът до глобалната мрежа не е неотменно право на човека, в разрез с позицията на ООН, изразена през лятото на миналата година.

Винт Сърф, наричан “баща” на интернет, смята за грешка приравняването на правата за живот и свобода с тези за отделни технологии (снимка: UCLA)

Технологията помага за обезпечаване на права, но самата тя не е право, пояснява Сърф. Според него, съществува огромна пропаст между фундаменталните права на човека и правата за конкретна технология и двете понятия не бива да се смесват.

Поставянето на достъпа до интернет на една линия с правата на човека за живот и свобода е огромна грешка, смята още Винт Сърф, цитиран от Ню Йорк Таймс.

Позицията на ООН за интернет като фундаментално право на човека предполага, че всички хора на планетата трябва да имат достъп до интернет.

Според организацията, всеобщият достъп до интернет трябва да е един от приоритетите на днешните правителства, тъй като с помощта на глобалната мрежа обменът на информация се извършва най-ефективно и бързо.

В същото време експертите на организацията повдигат въпроса за цензурата, в частност за разпространението на лъжлива информация и данни, достъпът до които трябва да бъде ограничен.

Коментари по темата: „Винт Сърф: интернет не е неотменно право”

добавете коментар...

  1. :)

    По същият начин както в страната се разпространява телевизия и радио, по такъв начин трябва да се разпространява и интернет – достъпен за всеки! Дали човека ще има устройство или ще има някъде публични безплатни устройства или интернет кафета няма значение. Да не бъркаме технологията със ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на правителствата да осигурят достъп, най-вече за по-бедните и нуждаещи се граждани.

  2. СПЕЦ

    НЕФИЛТРИРАНЕТО му трябва да е СВОБОДАТА. Т.е. осигуряваното ПРАВО. А не осигуряването му до всеки. Безплатен обяд няма. Но има обяд от не ГМО храна – НЕМОДИФИЦИРАНА!

Коментар