Гущер вдъхнови проектанти на робот

Живата природа често е източник на идеи за създателите на нови технологии и устройства. Учени от Калифорнийския университет в Бъркли конструираха малък робот спасител, заимствайки принципи от движението на гущера.


Гущерът и неговата опашка дадоха идея на учени от Бъркли да проектират робот, който запазва стабилност при трудни условия

В частност, учените използвали феноменалното качество на гущера да пази равновесие и да управлява движенията си с помощта на опашката.

Изследователите от Бъркли направили тест с управлявана дистанционно машинка, към която прикрепили опашка. Опитите им да коригират в реално време ъгъла на наклон на летящата машинка с помощта на опашката се оказват успешни, както личи от видеото.

Подобен принцип на управление може да се използва при създаване на роботи-спасители, които често попадат в труднодостъпни места или трябва да съхраняват своята стабилност на неравномерни повърхности.

Освен практическо приложение, разработката на учените от Бъркли има и теоретична стойност – тя потвърждава хипотеза отпреди 40 години, според която някои видове двуноги динозаври с успех ползват опашката си за балансиране и корекция на направлението на движение при бягане.

Коментар