Чип улеснява направата на SSD PCIe карти

Компанията Marvell създаде първия, по нейните думи, мащабируем "нейтив" контролер за SSD устройства (твърдотелни дискове) с вграден PCIe интерфейс.

Marvell 88NV9145 ще се използва като основен компонент при проектиране на SSD във вид на разширителни карти за шини PCI Express (PCIe). Чипът обезпечава гъвкав избор на конфигурации, при отчитане на изискванията за обем, цена и производителност, твърди разработчикът.


Контролерът на Marvell ще се ползва като основен компонент в SSD устройства, проектирани като разширителни карти за PCIe шина

Контролерът има интерфейс PCIe 2.0 x1, ARM-съвместим процесор, външен интерфейс DDR и четири канала за работа с флаш памет от типа NAND. Максималният обем адресируема памет достига 128 GB.

При четене с произволен достъп на блокове по 4 KB производителността достига 93000 IOPS (входно-изходни операции в секунда), а при запис – 70000 IOPS. Могат да се обединяват два и повече контролера 88NV9145, като се използват неблокиращи превключватели PCIe с ниско забавяне.

Marvell вече работи съвместно с OCZ за вграждане на новия контролер 88NV9145 в твърдотелния диск Z-Drive R5, изпълнен като разширителна карта за PCIe шини.

Коментар