Броят на домовете с HDTV ще се утрои до 2011 г.

151 милиона домове в света ще имат телевизия с висока резолюция през 2011 година, което е три пъти повече, отколкото в момента. Това твърди проучване на компанията Informa Telecoms and Media, според което, към края на миналата година 48 милиона домове са разполагали с HDTV от общо 1,2 милиарда с телевизия.
Спортните програми, най-вече, ще допринесат за масовото навлизане на телевизията с висока резолюция, смятат анализаторите. Около 58% от домовете с HDTV са в САЩ и 20% в Япония. Напред в списъка са и страни като Англия, Канада, Китай и Германия.
Фактор за ръста на HDTV потреблението са, разбира се, и падащите цени. Но някои от първите потребители са разочаровани от услугата, тъй като им липсва достатъчно  съдържание за гледане, твърди докладът на Informa Telecoms and Media.  
Нивото на услугата HDTV ще се променя към по-добро, след като в САЩ, Япония и Австралия правителствата поставиха крайни срокове на доставчиците да предложат определен процент от програмите в HD формат.
През май 2006 г. британската сателитна компания BSkyB пусна HD услуга, чиито потребители са се удвоили през второто тримесечие и сега наброяват 184 000. Това е най-бързо растящият нов TV разпространител.

Коментар