Загуби принудиха Alcatel-Lucent да обяви съкращение на 12 500 души

Наскоро слелите се Alcatel-Lucent увеличават съкращенията на служителите си на 12 500. Новината идва след понесените загуби през последното тримесечие на 2006 г. и предвижданията за спад в продажбите през първото тримесечие на тази година, породен от застоя на пазара.
Въпреки това обаче френско-американската компания, доставчик на телекомуникационно оборудване, обяви, че очаква нарастване на приходите за цялата 2007-ма с най-малко 5%, според Ройтерс.
През последното тримесечие на миналата година компанията изпита големи затруднения, след като отчете нетна загуба от 618 милиона евро, а за същия период на 2005 г. тя регистрира печалба от 381 милиона евро. Дефицитът се дължи на реорганизацията и влошаването на състоянието на фирмата и е на стойност 577 милиона евро.
Служителите в Alcatel-Lucent са насрочили стачка за 15 февруари, за да протестират срещу съкращенията, които по първоначални данни щяха да са 9000. На пресконференция финансовият директор Жан-Паскал Бофре каза пред журналистите, че съкращенията ще бъдат дискутирани на всяко ниво и във всяка страна с организации, представляващи служителите на компанията.
От фирмата разкриват също, че настоящите очаквания за спестявания от данъци възлизат на 1.7 милиарда евро за следващите три години, което е увеличение в сравнение с предишните 1.4 милиарда евро. Компанията е пострадала от периода на несигурност, създаден от сливането, тъй като клиентите не знаели на кои продукти могат да се осланят за в бъдеще. В допълнение към тази несигурност на клиентите, мениджърските екипи на двете компании били заети с реорганизацията.

Коментар