Atlantis ERP вече се предлага и като услуга

Софтуерната компания Балкан Сървисис предложи ERP система като услуга. Версията Atlantis ERP SaaS намалява разходите за използване на софтуер за управление на бизнеса и позволява те да се превърнат от капиталов в месечен разход, поясни разработчикът.


SaaS моделът става все по-разпространен при бизнес софтуера
 

Atlantis ERP може да се ползва срещу месечен абонамент, по модела SaaS (Software as a service – софтуер като услуга). Предложението има две разновидности – наем само на лицензи за Atlantis ERP, използвани със собствена инфраструктура на клиента, или наем и на лиценз, и на инфраструктура.

Моделът SaaS, който се налага с бързи темпове през последните години, представлява възможност дадено софтуерно решение да се използва, без да се закупува, като вместо това се заплаща месечен наем. По този начин софтуерът се използва като услуга – подобно на интернет достъпа, електричеството или други комунални услуги.

Този модел става все по-разпространен при бизнес софтуера (ERP, CRM, BPM системи и др.), тъй като подобни решения имат ключово значение за компаниите, но същевременно инвестицията в тях е значителна.

Едно от предимствата на софтуера като услуга е намаляването на първоначална инвестиция. При този вариант няма първоначална инвестиция в лицензи, която е значителна част от стойността на проекта, а при наем на инфраструктура отпада и закупуването на хардуер.

Отпада и грижата за поддръжката – доставчикът осигурява ъпгрейда както на софтуера и хардуера, на който е инсталиран, както и архивирането на данни, сигурността и достъпа.

SaaS решението освен това е и по-скалируемо. Клиентът плаща колкото ползва – ако има нужда от разширяване на системата, поради ръст на бизнеса, това се прави веднага. Но същото може да бъде направено и в обратна посока, коментираха от Балкан Сървисис.

Коментар