ЕК подхвана сайтовете за потребителски кредити

Европейската комисия разследва сайтовете за потребителски кредити. Това е един пазар, който не носи очакваните резултати за потребителите, аргументират се от Брюксел.


Европейската комисия ще гледа под лупа дали сайтовете за потребителски кредити спазват директивата
 

70% от проверените 500 сайта ще бъдат разследвани допълнително, заради следните проблеми: в рекламата не е включена стандартната информация, която се изисква; в офертите е пропусната ключова информация, която е от голямо значение за вземането на решение; разходите са представени по подвеждащ начин.

Често, когато са на крачка от подписване на договор за личен заем, кредитна карта или друг вид кредит, потребителите установяват, че всъщност ще им струва по-скъпо, отколкото са очаквали първоначално. Сега националните правоприлагащи органи ще се свържат с финансови институции и кредитни посредници във връзка с предполагаеми нередности и ще изискат от тях да дадат пояснения или да предприемат коригиращи действия.

В рамките на операцията е проверено как компаниите прилагат Директивата относно потребителския кредит, която цели потребителите по-лесно да разбират и сравняват кредитните оферти.

От общо 562 уебсайта само 30% са издържали проверката за спазване на съответните правила на ЕС за защита на потребителите, а 70% от уебсайтовете (393) са набелязани за допълнително разследване. През 2010 г. неизплатените задължения по потребителски кредити възлизаха на €600 милиона за финансовите институции от еврозоната.

Рекламните текстове на 258 уебсайта (46% от проверените) не съдържат цялата стандартна информация, която се изисква съгласно директивата. 244 уебсайта (43%) не са предоставили ясна информация относно различните елементи на общите разходи.

Често се среща и подвеждащо представяне на разходите по кредита, което е неверно или може да заблуди потребителите. Този проблем е бил отчетен при 116 (20%) от всички уебсайтове.

В България са проверени 6 сайта, като нито един от тях не са открити нередности и не се предвижда допълнително разследване.

През следващите седмици и месеци националните органи ще се свържат със стопанските оператори и от тях ще бъде изискано да представят разяснения или да извършат корекции на своите уебсайтове. Ако това не бъде изпълнено, в зависимост от приложимото национално законодателство може да бъде започнато съдебно производство, водещо до налагане на глоби или дори закриване на уебсайтовете.

Коментар