Motorola се обвърза с Intel в мобилните устройства

Intel и Motorola Mobility обявиха дългосрочно партньорство, по силата на което смартфон производителят ще разработва и продава умни телефони и Android таблети с интелски процесори, съобщиха двете компании по време на CES 2012 г.


Санджай Джа, CEO на Motorola Mobility, вижда огромни перспективи в партньорството с Intel
 

Новите продукти ще се отличават с висока производителност и дълъг живот на батерията, гласи официалното съобщение.
 
"Нашето дългосрочно партньорство с Motorola Mobility ще помогне да ускорим навлизането на Intel архитектурата в нови мобилни сегменти”, коментира CEO-то на Intel Пол Отелини.

Партньорството предвижда разработка на смартфони и таблети, базирани на Intel Atom процесори, за консуматорския пазар и бизнеса, пояснява Санджай Джа, главен изпълнителен директор на Motorola Mobility.

В момента броят на мобилните абонати достига 5 милиарда души, но от тях само 800 хиляди ползват смартфони. Motorola вижда големи перспективи в сегмента, залагайки на умни устройства с операционна система Android и усъвършенствани хардуерни технологии.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Google шокира с поглъщане на Motorola Mobility
Motorola се раздели на две компании
Motorola подготвя 4G смартфон и таблети

Motorola ще разчита на едночипови решения (SoC) с ниска консумация от Intel в своето бъдещо портфолио от мобилни устройства. Двете компании ще си партнират в хардуера, софтуера и услугите, като целта е създаване на устройства с висока производителност, дълъг живот на батерията, развити възможности за изображения и видео и безпроблемна безжична свързаност.

В момента мобилният сегмент се доминира от процесори с ARM архитектура, предлагани от различни производители. Intel, който държи пазара на настолни компютри и лаптопи, се опитва да пробие и при смартфоните и таблетите, като сделката с Motorola е част от този план.

Motorola Mobility, от своя страна, произвежда смартфони и таблети с операционна система Android. В момента компанията е в процес на поглъщане от Google, който реши да я купи, заради широкото й патентно портфолио. Целта на сделката е да бъде осигурена защита на Android от постоянните атаки срещу патентната й чистота.

Коментар