Нови LED телевизори обещават ценова война

Течнокристалните телевизори със светодиодна подсветка (LED) достигнаха 40% проникване на пазара през миналата година, което беше по-ниско от прогнозираните 50%. През 2012-та се очаква засилване на конкуренцията и нова ценова война, провокирана от LED моделите с директна (пряка) подсветка, пише digitimes.com.

По-бавното проникване на LED телевизорите през 2011-та се обяснява с невъзможността за скъсяване на ценовата разлика от течнокристалните екрани със CCFL подсветка (флуоресцентни лампи със студен катод), която при 40- и 42-инчовите модели остава на ниво 40-50%.

Според източници от индустрията, телевизорите с диагонал 32 инча все още са най-търсени и държат 30% пазарен дял. Ето защо за доставчиците на LED телевизори е задължително да доминират в този сегмент, ако искат да увеличат степента на проникване на моделите със светодиодна подсветка.

Очакваните през 2012 г. LED телевизори с пряка подсветка ще съкратят ценовата разлика спрямо CCFL до 5-7% при моделите с дигонал 32, 40 и 42 инча, прогнозират индустриалните експерти. Това може да доведе до сериозен ръст в продажбите на LED модели, като се очаква степента на проникване на този клас телевизори да достигне 60-70% през настоящата година.

LED екраните имат две съществени предимства – те са много тънки и консумират по-малко енергия. Яркостта на моделите с директна подсветка обаче е по-малка в сравнение с тази на традиционните CCFL модели – 400-550 нита срещу 350-450 нита, което е отстъпление в качеството. Броят на светодиодните чипове също е по-малък, което означава, че доставчиците на компоненти няма да извлекат голяма полза от очаквания ръст в продажбите на LED телевизори.

Същевременно, южнокорейските производители Samsung и LG Display обявиха планове за производство на 55-инчови OLED (органични светодиоди) телевизори през 2012 г. Очаква се новите модели да бъдат по-тънки и с по-наситено изображение.

Все пак в близка перспектива производствената стойност на OLED телевизорите ще остане висока. На този етап те се разглеждат като алтернатива на телевизорите с пряка LED подсветка и 3D функции от горния ценови клас.

Коментар