Европа ще сваля бариери пред електронните разплащания

Начинът, по който европейските граждани плащат и пазаруват, се променя радикално. Можем да притежаваме виртуален билет за влак, да връщаме пари на приятел чрез мобилния си телефон, да пазаруваме хранителни продукти онлайн или да плащаме с дебитната си карта в чужбина.


Разплащанията през мобилен телефон са в обсега на консултациите на Европейската комисия със заинтересованите страни

Електронните плащания са от съществено значение за всички потребители, независимо дали пазаруват на място в търговските обекти или по интернет. В момента броят на разплащателните карти в употреба в ЕС надхвърля 700 милиона. Възможностите, които електронната търговия предлага, са огромни, а броят на смартфоните се увеличава драстично.

Сегашните платежни системи в ЕС обаче са неефективни и неоправдано повишават разходите по сделките, като така подкопават глобалната конкурентоспособност на европейската икономика и ограничават потенциала ѝ за растеж, коментира заместник-председателят на ЕК – Хоакин Алмуния. Той настоява за платежни услуги в крак с 21 век: прозрачни, с истинска добавена стойност и оптимално използване на новите технологии.

Една надеждна и прозрачна интегрирана платежна среда в целия ЕС би могла да създаде по-ефикасни, по-модерни и по-безопасни платежни инструменти в полза на потребителите, търговците и доставчиците на платежни услуги. Ето защо Европейската комисия започва консултации със заинтересованите страни по отношение на препятствията пред по-нататъшната пазарна интеграция на платежните услуги и начините за тяхното преодоляване.

Зелената книга на Европейската комисия разглежда настоящото положение по отношение на плащанията с карта, по интернет и чрез мобилен телефон. Повдигат се основни въпроси като достъпа до пазара и навлизането на съществуващи и нови доставчици на услуги, сигурността на плащанията и защитата на данните, прозрачното и ефикасно ценообразуване на платежните услуги, техническата стандартизация и оперативната съвместимост между доставчиците на услуги.

Още един ключов въпрос, обхващащ всички гореизброени аспекти, е правилното управление или кой е най-добрият начин да бъдат въведени мерките за отстраняване на установените пречки.

И досега Комисията имаше активна позиция на спрямо картовите плащания, най-вече в рамките на Единната зона за плащания в евро (SEPA) и чрез прилагане на законодателството в областта на конкуренцията. Плащанията по интернет и чрез мобилен телефон обаче са сравнително нови области на политиката на европейско равнище.

Заинтересованите страни могат да изпратят своите мнения относно Зелената книга до 11 април 2012 г. След анализ на резултатите от консултацията Комисията ще обяви бъдещите стъпки, които следва да бъдат предприети до лятото на 2012 г.

по темата: „Европа ще сваля бариери пред електронните разплащания”

добавете коментар...

  1. Валери

    Плащането, и тегленето чрез мобилен телефон ще е по безопасно отколкото чрез Интернет, ако се спазят някои изисквания относно сигурността. Всички транзакции ще могат да се извършват само от този апарат, за който е издадена мобилната /дебитна, кредитна/ сим карта. Самата карта може да се използва, и като портмоне/до 100лв./ съчетана с КОНТАКТЕН чип монтиран стандартно на мобилният телефон. При смяна на телефона с друг транзакциите са невъзможни поради това, че самият чип на телефона има сериен номер. При смяна на картата или нов телефон се отива до банката и ТАМ се дава нов ПИН код, който е поне 6 цифри. Още по безопасно ще е, ако се работи с виртуален код, който всеки път ще е различен. Който знае как се шифрира или дешифрира ръчно ще разбере. Даже и да се хакне телефона няма да може да се тегли или плаща, защото физически само от този телефон може да се плати. От банкомат може да се теглят пари без проблем, като предварително необходимата сума и ПИН са набрани на телефона и чрез контактният чип на него се ДОПИРА до определеното за целта място на банкомата. Банкомата автоматично отброява необходимата сума, която е зададена предварително на мобилният телефон. Много ще е трудно да се поставят скимиращи устройства на банкомата, защото вече нищо не се поставя или набира на него. По голямата опасност остава в банката. Относно следенето, те и сега го правят много пъти негласно. С въвеждането на този метод на плащане, прехвъряне итеглене много ще улеснят гражданите, защото ще се спестят доста време и нерви. Ако цената на една транзакция е до 10ст. микс, всичко ще е нормално, но ако е повече всичко ще си загуби смисъла поради лакомията, знаете на кого.

  2. Бат Илия

    Една от основните цели на премахването на хартиените пари е, че ще могат да ни следят къде колко харчим. А от това ще имат полза доста институций.

  3. Ха

    Премахваме хартиените пари и… ако не слушкаш, с едно натискане на копчето те правим клошар…

Коментар