IDC прогнозира рекордни продажби на SSD

Обемът на продажбите на твърдотелни дискове (SSD) ще достигне рекордни нива през 2012 година, прогнозира IDC. Ръстът ще бъде обусловен от динамичните промени в компютърния бизнес, растящите потребности на корпоративния сегмент и временните трудности на HDD пазара.


SSD дисковете ще стават все по-търсени, цената на гигабайт ще падне под 1 долар през 2012 г.
 

През миналата година са продадени устройства за 5 млрд. долара, което е 105% ръст спрямо 2010 г., когато пазарът възлизаше на 2,4 млрд. долара.

В периода до 2015 година се очаква устойчив ръст в SSD сегмента. Според IDC, средногодишният темп  на растеж ще възлезе на 51,5%.

Ключов фактор за разпространението на SSD дисковете ще остане цената. IDC очаква крайната потребителска цена на гигабайт SSD да падне до под 1 долар през втората половина на 2012 г., което ще даде тласък на проникването на SSD в персоналните компютри.

Таблетите и ултрабуците също ще стимулират продажбите на SSD устройства. Допълнителни фактори за растежа ще се окажат операционната система Windows 8, очаквана по-късно тази година, както и решенията за използване на SSD като кеш на данните от HDD.

Коментар