Интелигентна комуникация променя корабоплаването

Уникално GSM и сателитно решение предлага свързаност в морето – последната неразработена територия в света на комуникациите. Технологията на Ericsson ще бъде внедрена във всички плавателни съдове на Maersk Line – световния лидер в корабоплаването с флотилия от над 500 товарни кораба.

През следващите две години компанията ще оборудва 400 от тези плавателни съда с антени и GSM базови станции, а ъпгрейд на останалите съдове ще бъде направен в най-кратък срок, съобщи в реч на CES 2102 в Лас Вегас президентът и изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг.

Мобилната технология ще даде на корабоплаването ефективни начини за комуникация със системата за управление на флотилията, за подобряване взаимодействието между съдовете, за навременно и точно споделяне на информация с клиентите и дори за подобряване на енергийната ефективност.

Досега съдовете на Maersk Line са били снабдени със сателитна връзка, насочена главно към комуникационна поддръжка на ключовите функции на борда. Интегрираните морски мобилни и сателитни (very-small-aperture terminal – VSAT) решения на Ericsson ще доведат до разширена свързаност на цялата флотилия, позволявайки нови начини за комуникиране.

Също така, ще се създадат нови възможности за непосредствен достъп до информация от разстояние и подобрена ефективност на ежедневните корабни дейности.

Като част от споразумението, Ericsson ще предостави поддръжка на услугите за управление в глобален мащаб за период от седем години, вкл. денонощно мрежово наблюдение и услуги за поддръжка на място в голям брой пристанища във всички ключови райони.

В речта си на CES 2012 Вестберг се спря на интелигентната комуникация в реално време, която той описва като възможност на устройствата да изпълняват прости задачи в помощ на всекидневния живот. Всяко устройство ще може да бъде идентифицирано, да комуникира с платежни и други предпочитани системи, да изпраща и получава необходимата информация в реално време. Ползите от всичко това биха се отразили позитивно не само на бизнеса, но и на хората в личен план.

“Когато започнете да използвате комбинация от софтуер, сензори и хардуер, тогава можете да оптимизирате процесите и да въвеждате нови идеи в полза на бизнеса си. Резултатът ще бъде много по-добър от това, което можете да си представите”, заяви Вестберг.

Шведската компания се стреми да направи свързаността възможна навсякъде и в реално време. Производителите на устройства пък могат да надграждат над тази база и да създадат иновативни продукти.

Вестберг демонстрира в Лас Вегас и новата технология “capacitive coupling”, която също е част от концепцията за свързвано общество. С нейна помощ една снимка беше прехвърлена от телефон на голям екран на принципа „от ръка на ръка”, т.е. чрез използване само на човешкото тяло, без радио сигнали. “В края на краищата ние самите сме мрежа”, каза Вестберг, описвайки проекта.

Коментар