ИТ професията е сред най-мечтаните

Работа в ИТ индустрията е една от 3-те мечтани професии, сочи мащабно проучване на трудовия пазар в 66 държави, включително у нас.

Близо 250 кандидат-курсисти получиха съвети как да градят ИТ кариера в новата учебна зала на Телерик

Интересът на младите хора към сферата е стабилен и ще расте, а специалист по информационни технологии е синоним на висок социален статус. Тенденцията е глобална“. Това съобщи Пламен Вушев, основател на кариерния сайт Jobs.bg, провел проучването Global Talent Mobility Survey в България.

С навлизането на нови технологии на пазара, като облачните услуги, и масовото търсене на таблети и смартфони от  потребителите, се смята, че настоящата година ще бъде благодатна за софтуерното инженерство.

2011-та беше добра за софтуерните специалисти в България, смятат от технологичната компания Телерик, която отчита ръст в продажбите на софтуерни продукти. Телерик откри втора учебна зала в София с капацитет 250 места за провеждане на своите безплатни курсове за начинаещи и амбициозни програмисти.

Курсовете са практически ориентирани. През миналата година Академията на Телерик е обучила повече от 1000 души, предимно студенти и ученици, в разработка на софтуер, уеб и десктоп приложения.

Светлин Наков (Телерик) и Пламен Вушев (Jobs.bg) говориха пред младите програмисти за тенденциите на софтуерния пазар и възможностите за реализация

Правете проекти, дори да сте без работа. Тетрис, пасианс, минички, собствен блог – но самостоятелно, всичко това е по-добре от нищо, защото с писането на проекти трупате опит и умения“, посъветва Наков.„Университетските познания обаче не са достатъчни, за да се започне работа в ИТ организация“, каза д-р Светлин Наков, служител в компанията и главен лектор. Той смята, че за това не трябва да се обвиняват родните университети, тъй като така е в цял свят, дори и в Харвард, и посъветва кандидат-специалистите да бъдат активни и да създават проекти, дори и да са в процес на търсене на работодател.

Коментар