Q4″11 попари компютърния пазар

Пазарът на персонални компютри се е увеличил само с 0,5% през миналата година, сочи анализ на Gartner. Положителната динамика през второто и третото тримесечие е последвана от 1,4% спад в доставките през четвъртото.


Търсенето на персонални компютри не отбеляза традиционния си пик през четвъртото тримесечие, напротив – пазарът бе ударен от спад в продажбите
 

Според предварителните данни на Gartner, съвкупният обем на доставките на РС на световния пазар възлиза на 92,2 милиона броя през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Слабото потребителско търсене е било характерно и за празничния период, коментира анализаторската компания. Спадът на доставките е обусловен от неопределената икономическа ситуация в Западна Европа, както и от липсата на подобрение на икономиката в Северна Америка.

Тенденцията към увеличаване на продажбите на професионални РС, както и ръстът на компютърния пазар в развиващите се страни не са компенсирали спада в търсенето в развитите държави, което е довело до негативна динамика на пазара като цяло.

Същевременно, в празничния сезон се появиха ултрабуците, които обаче не привлякоха голям интерес. Пазарът демонстрира ниско ниво на осведоменост за ултрабуците и само малък брой потребители се оказаха готови да си купят подобни модели, смята Gartner.

От показаното на CES 2012 си личи, че истинският дебют на ултрабуците ще се състои през 2012 година, прогнозира анализаторската компания.

По предварителни данни, доставките на РС през 2011 година възлизат на 352,8 млн. броя, което е само 0,5% ръст спрямо предходната година.

Лидер на пазара продължава да бъде HP с дял от 17,2%, бележейки спад от 3,5% спрямо предходната година. На второ място излиза Lenovo с ръст от 19,7% и пазарен дял 13%. Трета е Dell, която бележи ръст от 1,8% и държи 12,1% дял от световния РС пазар.

Коментар