LG ще плаща на Microsoft за всеки Android смартфон

LG стана поредният доставчик на Android устройства, който ще плаща лицензионни такси на Microsoft. От всеки продаден Android смартфон корейският производител ще  отчислява по няколко долара за Microsoft, по силата на споразумение между двете компании.

По информация от Microsoft, в момента компанията получава лицензни отчисления от 70% от продаваните в САЩ смартфони с операционна система Android. Общо 11 компании са подписали споразумения със софтуерния гигант за ползване на негови патентовани технологии.

Сумата на лицензионната сделка не е обявена. Известно е обаче, че по-рано Microsoft искаше по 3 долара за всеки продаден Android смартфон от корейския производител.

Засега от големите производители на смартфони само Motorola Mobility не се е съгласила да плаща такси на Microsoft. По-рано софтуерната компания сключи споразумения с HTC, Samsung, Acer, Wistron, Quanta, Compal и други компании.

Според публикувани неотдавна статистики, Microsoft печели повече от Android, отколкото от собствената си мобилна платформа Windows Phone.

Motorola Mobility, от своя страна, е в процес на поглъщане от Google, което обяснява донякъде отказа от споразумение с Microsoft. Интернет гигантът разчита на нейното огромно портфолио от патенти, за да се защити от непрестанните атаки срещу Android.

Коментар