Citigroup спасява Kodak с кредит от $1 млрд.?

Изправената на ръба на фалита компания Kodak е на път да получи желания кредит за продължаване на дейността си. Производителят на фототехника договаря със Citigroup сумата от 1 млрд. долара, твърди Блумбърг.

Очаква се в началото на февруари Kodak да поиска съдебна защита от кредиторите и след това да проведе аукцион за продажба на портфолиото си от патенти. Отпуснатите от банката средства ще бъдат използвани в случай на банкрут на производителя на фототехника.

Според експерти, ако пласира патентите си добре, Kodak ще избегне фалита. По-рано се появиха информации, че компанията ще иска между 2 и 3 милиарда долара за своите патенти – сума, която ще обезпечи съществуването й в близка перспектива.

Засега няма официален коментар от Kodak и Citigroup за сделка помежду им. Същевременно, компанията подаде съдебни искове срещу Apple, HTC и RIM, обвинявайки ги в нарушаване на патенти. Kodak се надява да спечели делата, което ще повиши цената на патентното й портфолио.

По-рано тази седмица Kodak обяви план за реструктуриране на бизнес операциите, целящ да намали разходите и да увеличи производителността. Не е сигурно обаче, че предприетите мерки, подробности за които не бяха огласени, ще са достатъчни за възстановяване на компанията.

Коментар