Сонда откри воден лед в кратери на Луната

Американската сонда LRO откри замръзнала вода на дъната на лунни кратери, в които никога не попада слънчева светлина. Досега учените само предполагаха наличието на зони с воден лед на базата на косвени данни, предаде РИА Новости.


Сондата LRO установи наличие на воден лед на дъното на кратер, който никога не вижда слънчева светлина

Голяма част от постоянно сенчестите зони е червена, т.е. отразява по-силно в дълговълновия ултравиолетов диапазон, отколкото несенчестите райони, което свидетелства за наличие на 1-2% воден лед на повърхността, твърдят изследователите.

Един от приборите на борда на LRO е засякъл ултравиолетово излъчване с дължина на вълната 121,6 нанометра, или тнар. линия Лайман-алфа. Досега се считаше, че междупланетната Лайман-алфа радиация разгражда водния много бързо и той не може да се натрупва. Според американските учени обаче, ледът се разгражда 16 пъти по-бавно, отколкото се предполагаше.

Същевременно, още един американски космически апарат, Landset-7, направи голямо откритие, но на Земята. Спътникът установи, че в източната част на Мианмар има находище от хиляди тонове злато. Твърди се, че добивът на благородния метал може да продължи стотици години.

Коментар