Google събра милиони подписи срещу SOPA

4,5 милиона души подкрепиха петиция на Google срещу антипиратския законопроект SOPA, връзка към която бе поместена вчера на главната страница на търсачката.


Законопроектът SOPA срещна съпротива от най-големите в интернет  и дори от президента Барак Обама
 

В документа се посочва, че борбата срещу пиратството трябва да продължи, но действията, описани в SOPA, са неефективни.

Проектозаконът предполага блокиране от провайдерите на сайтове с незаконно съдържание. На първо място става въпрос за американски сайтове и доставчици, които според критиците на законопроекта не трябва да попадат по ударите на SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (PROTECT IP Act).

Няма необходимост да се цензурират американски социални мрежи, блогове и търсещи системи, или пък да се променят съществуващи закони и да се пречи на развитието на интернет, която дава работа на милиони американци, се казва в петицията.

SOPA и PIPA бяха критикувани и от президента на САЩ Барак Обама. Според него, законопроектът трябва да въздейства на първо място на неамериканските интернет ресурси.

Световната онлайн енциклопедия Wikipedia също протестира срещу антипиратския законопроект. Британското издание Wikipedia стачкува в продължение на 24 часа стачка срещу SOPA.

Коментар