Очаквано: Kodak обяви фалит

Производителят на фототехника Eastman Kodak обяви фалит, както прогнозираха повечето анализатори. Компанията е подала заявка за съдебна защита от кредитори съгласно глава 11 на Кодекса на САЩ за фалитите.

Същевременно, Kodak съобщава, че е получила кредит в размер на $950 млн., който ще й помогне да продължи дейността си, да извърши преструктуриране и да излезе от състоянието на фалит.

Наскоро Kodak заведе дело за патентни нарушения срещу Apple, HTC и Samsung. Компанията се надява да го спечели и така да оскъпи патентното си портфолио, от продажбата на което очаква да получи няколко милиарда долара. В момента Kodak търси купувач на 1100 свои патента, свързани с фотографски технологии. С получените средства компанията ще погаси кредити и ще продължи преструктурирането.

Kodak, както и други производители на фототехника, вкл. Olympus, изпитват сериозни затруднения на пазара. Една от причините за това е навлизането на смартфоните, които включат фотокамери, достатъчни за нуждите на непретенциозния потребител.

Коментар