$160 милиона са щетите от Фобос-Грунт

 
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
 
НАСА опроверга намеса срещу Фобос-Грунт
Американски радар повредил Фобос-Грунт?
Българска апаратура подпомага уникални космически изследвания
Щетите от провалената мисия на Фобос-Грунт възлизат на $160 млн., или 5 млрд. руски рубли. На толкова се оценява програмата за пускане на междупланетната станция, съобщи Роскосмос.

Създаването на самия апарат Фобос-Грунт е струвало на руската космическа индустрия около $38 млн.

Комисията по изясняване на причините за аварията на междупланетната станция разглежда на първо място версии за производствени и конструкторски грешки.

Не се изключва и въздействие от американски радар, разположен на Маршаловите острови. Намеква се, че мегаватов сигнал е разстроил електрониката на Фобос-Грунт. Американски експерти вече отрекоха подобна възможност.

Фобос-Грунт падна на Земята късно вечерта на 15 януари. Събитието не е заснето, но със сигурност станцията, която трябваше да посети Марс, вече не е в орбита.

 

по темата: „$160 милиона са щетите от Фобос-Грунт”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Ванко като имаш здрав разум в това промиващо мозъците общество – дай ми веднага на заем!

  2. Ванко

    Не не и не. Това не може да е вярно. Американците са виновни и точка. Колкото здравия разум да говори за това че русия е слабо развита държава със слаб научно-технически потенциал, колкото и факти да има затова и последния да е тази междупланетна станция… Не бе, разберете – американците са виновни!
    🙂
    Хайде със здраве.

Коментар