Новата компания Nokia Siemens Networks влиза втора в индустрията

Шефът на наскоро слелите се гиганти Nokia и Siemens Симон Бересфорд-Уайли обяви, че мрежовите дейности и на двете компании са много успешни и се застъпват малко, от гледна точка на клиентите.

Уайли направи това изказване по време на конгреса 3GSM в Барселона, който тези дни е във фокуса на вниманието на мобилната индустрия.

Сливането беше обявено миналия юни, но след това процесът се забави от разследването на Siemens за подкупи.

Уайли заяви още, че мобилната индустрия е изпуснала шанса си да свърже технологията 3G със света на Етернет и Интернет протколите. Според него, има само един Интернет сектор и той е подценен.

Интернет бързо ще размие границите между индустриите, смята Бересфорг-Уайли. Броят на хората, свързани с мрежата по мобилен и стационарен начин, ще нарасне на 5 милиарда до 2015 година, заяви мениджърът.

Той предвижда, че възходът на HD телевизията и IPTV ще доведе до увеличение на трафика на данни по мрежата със стотици пъти до 2015 г., нараствайки между 60 и 70% годишно. Това в крайна сметка ще наложи използване на връзки със скорост гигабайт/секунда от всеки индивидуален потребител.

Новите нужди от комуникации ще бъдат посрещнати от технологията HSDPA (high-speed downlink packet access), която е по-бърза версия на 3G и WiMax. Nokia ще достави своите WiMax решения в комбинираното портфолио, а Siemens свои WiMax продукти, уточни Уайли.

Досега двете технологии се смятаха за съперничещи си. Имайки ги в своето портфолио, обединената компания ще може да задоволи напълно 3G операторите и да защити инвестициите им, направени досега.

Сделката по създаването на Nokia Siemens Networks ще бъде официално приключена до края на първото тримесечие на 2007 година. Така ще се създаде втория по големина доставчик на телекомуникационни мрежи след Ericsson и изпреварващ Alcatel Lucent, посочи Уайли.

Компанията ще има клиенти в 150 страни, а нейното портфолио ще включва приложения и съдържание, консултиране и внедряване, устройства, поддръжка на оператори, хостинг, управлявани услуги и др.

Коментар