Смартфоните предизвикват стрес

Употребата на смартфони повишава нивото на стрес и не води до желаната по-висока производителност на служителите

Има пряка зависимост между нивото на стрес и употребата на смартфони, установи проучване на Британското общество на психолозите.

Колкото по-често човек взима в ръката си смартфона, за да провери постъпващите съобщения и електронна поща, толкова по-лошо се чувства, сочат резултатите от изследването, данни от което изнася TechCrunch.com.

Твърди се също, че служебната електронна поща влияе значително по-малко, в сравнение с останалите инструменти за общуване. В изследването са участвали 100 доброволци от различни сфери на дейност.

Много работодатели снабдяват служителите си със смартфони, за да повишат производителността. Уви, ефектът е обратен. Компаниите няма да просперират, ако техните служители постоянно са подложени на стрес. Експертите препоръчват служителите да изключват мобилните си устройства през част от работното време или да намалят броя на електронните писма.

Според изследването, мобилните устройства, държейки ни постоянно във връзка, оказват влияние на нашия мозък. Привързаността към смартфоните понякога води до това, че човек се събужда нощем и машинално отваря пощенския си клиент.

Заключението на експертите е, че за да избегне стреса, понякога човек трябва да остава недостъпен за външния свят, изключвайки смартфона си.

Коментар