Дни на иновациите на Майкрософт стартират за първи път в България

Днес бе официалното откриване на Дни на иновациите, които се провеждат за първи път в България. Организатори на събитието са Майкрософт България и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). То се провежда на 12 и 13 февруари в хотел “Радисън” в столицата.
Конференцията бе официално открита от г-н Ян Мулфайт, вицепрезидент на Майкрософт за държавни и корпоративни стратегии за Европа, Близък изток и Африка, който бе специален гост на събитието. Дни на иновациите стартира с дискусионен форум на тема „Иновациите и информационните технологии – политики и практики”. По време на форума представители на Майкрософт ще обсъдят с представителите на академичната общност, държавната администрация и бизнеса ролята на информационните технологии, образователните институции и ИТ индустрията за развиване на иновациите и насърчаване развитието на икономиката. Веднага след това ДАИТС представи Националната програма за ускорено развитие на информационното общество.
„В България има много иновативни организации, с които искаме да споделим нашия опит. Иновациите са основен катализатор за развитие в днешния глобален свят и икономика на знанието. От особена важност е бизнесът и правителството да работят заедно, както се случва в България, за създаването на благоприятен климат за развитието на иновациите в страната и региона”, каза Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България по време на форума.
През втория ден от конференцията български и чуждестранни компании ще споделят опита си в разработването на инфраструктурни решения от Майкрософт, системи за управление на бизнеса и иновативни решения на локални разработчици на софтуер върху технологии на Майкрософт. Специален акцент в програмата ще бъде представянето на потребителските версии на Windows Vista и 2007 Microsoft Office system.
Малко преди старта на Дни на иновациите, като част от инициативата, бе открит и първият в България Национален иновационен център към ДАИТС, подкрепен и от Майкрософт България. Целта на иновационния център e да подобри оперативната съвместимост на информационните системи в държавата и защитата на националните информационни системи. Официално беше обявено и включването на България в EUGA (European Union Grant Adviser) – програма за улесняване достъпа на малки и средни предприятия до европейски фондове.

Коментар